De 5 meest gestelde vragen over vakantietoeslag

Het kan verschillen per organisatie, maar de maand mei is wanneer de meeste medewerkers hun vakantietoeslag uitbetaald krijgen. De uitbetaling hiervan roept nog wel eens wat vragen bij payroll medewerkers op, omdat er meerdere scenario’s mogelijk zijn. Daarom hebben we de 5 meest gestelde vragen over vakantietoeslag voor je op een rijtje gezet.
We hebben dit artikel geschreven met Jaap

1. Hoe betaal ik een voorschot op de vakantietoeslag uit?

Het komt wel eens voor dat een medewerker, om wat voor reden dan ook, vraagt om een voorschot op zijn of haar vakantietoeslag. Deze persoon heeft hier recht op en mag hier dus ook altijd om vragen. Gelukkig is dit vrij gemakkelijk te regelen in AFAS Profit. Hier is een apart looncomponent voor waar je een bedrag naar wens in kunt voeren en vervolgens laten verrekenen. Dit looncomponent genaamd Voorschot vakantietoeslag is in Profit te vinden via HRM / Payroll / Boeken loonmutatie.

Tip: Vraagt een medewerker meermalig om een voorschot? Dan is het is handig om het voorschot niet hoger te laten zijn dan de reservering die op dat moment is opgebouwd. Het zou kunnen dat er anders een negatief verschil ontstaat wanneer een medewerker bijvoorbeeld uit dienst gaat.

2. De uitbetaalde vakantietoeslag klopt niet, wat moet ik doen?

In de vakantietoeslag analyse in AFAS Profit kun je nagaan hoe de vakantietoeslag is berekend. Vermoed je dat deze berekening niet klopt? Laat onze ervaren support medewerkers dan met je meekijken. Zij kunnen zo voor je nagaan of er daadwerkelijk iets mis gaat in de berekening. Een extra paar ogen die met je meekijkt is nooit verkeerd. Blijkt het dat er echt iets niet goed gaat in de analyse? Dan kan één van onze payroll consultants worden ingeschakeld om de analyse na te gaan en dit samen met jou op te lossen.

3. Ik wil de vakantietoeslag iedere maand laten uitkeren, hoe regel ik dit?

Je kunt ervoor kiezen om de vakantietoeslag periodiek uit te laten keren, bijvoorbeeld iedere maand. Wanneer je hiervoor kiest wordt er in de vakantietoeslag analyse rekening gehouden met de methode van uitbetaling. Je zou dit zelf in Profit kunnen regelen met de looncomponent Periodieke uitbetaling vakantietoeslag.
Hoe je dit precies doet? De AFAS help heeft een erg handig stappenplan voor je: naar AFAS help >

4. Kan ik de vakantietoeslag op een aparte loonstrook zetten?

Vakantietoeslag op een aparte loonstrook zetten kan wel eens handig zijn. Wanneer een medewerker inzicht wil hebben in wat hij of zij netto overhoudt aan de vakantietoeslag bijvoorbeeld. Het antwoord op deze vraag is dan ook: ja, dat kan. Dit kun je doen op CAO- en op werkgeversniveau. Op de desbetreffende looncomponent van de vakantietoeslag kun je een verwerkingscode meegeven. Hiermee komt de vakantietoeslag op een aparte loonstrook te staan. Let op! Een aparte loonstrook betekent ook een aparte uitbetaling.

5. Ik maak gebruik van de functionaliteit meerdere dienstverbanden. Kan ik de vakantietoeslag afrekenen per (beëindiging) dienstverband?

In de functionaliteit meerdere dienstverbanden kun je ervoor kiezen om de vakantietoeslag per dienstverband af te rekenen. Op de looncomponent vakantietoeslag kun je bepalen of je wil afrekenen per dienstverband of niet. Je kunt ervoor kiezen om dit niet direct uit te laten betalen. Denk er dan wel aan dat dit op een later moment een handmatige verrekening zal vereisen.

Heb je nog een andere vraag over vakantietoeslag of kom je er niet helemaal uit? Dan helpen we je graag verder! Neem contact met ons op!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce tristique finibus varius.

Meer nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laat je inspireren

We hebben nog wat andere suggesties voor je om te lezen: